uyku bozuklukları – solunum bozuklukları apne hakkında
UYKU BOZUKLUKLARI – Uykuda Solunum Bozuklukları
Tıkayıcı Uyku Apnesi ( OSAS )
OSA , çok sık karşılaşılan ve genellikle teşhis edilmemiş bir uyku hastalığıdır. Tıkayıcı Uyku Apnesi ( Obstructive Sleep Apnea ) , uyku sırasında havayolunda oluşan ve tekrar eden tıkanıklıklar sonucu, solunumun durarak akciğerlere havanın gitmemesi ile hayati tehlike oluşturmaktadır. Bu tıkanıklık genellikle dil kökünün hava yolunu tıkması, hava yolunda dokuların büyüklüğü ve hava yolunu açık tutan kasların uyku sırasında gevşemesinden kaynaklanmaktadır.
Tıkanıklığın 10 saniyenin üzerinde olmasına apne, havayolunun tam olmasa bile yarıdan fazla tıkanarak 10 saniyenin üzerinde yetersiz solunuma sebep olmasına hipopne denmektedir. Apne ve hipopneler tarafından sıklıkla bozulan uyku nedeniyle, OSA’lı hastalar derin ve dinlendirici uykudan mahrum kalmaktadırlar. Solunum kesintileri saatte 30 kere veya daha fazla olabilmektedir. Hastaların bir çoğu uykudaki nefes kesintilerinin farkına varmamaktadırlar. Bu nedenle hastalığın ilk farkına varan, aynı yatakta beraber uyunan eşler olmaktadır. Uyku Apneli hastaların uykuları normal olmadığından, genellikle dinlenmiş olarak uyanmazlar. Uykunun iyi bir şekilde alınmamış olması, gündüz yorgunluk, uykululuğa, günlük aktivitelerde yoğunlaşma ve dikkat kaybına yol açar.
Eğer düzenli olarak horlamanız varsa ve aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasına sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, en kısa zamanda doktorunuza danışarak bir uyku testi yaptırmanız gerekebilir: Önemli belirtiler: Diğer sık görülen belirtiler: Uyku Apnesinin teşhis ve tedavisinin yapılmadığı hastalarda aşağıdaki risklerin önemli derecede arttığı tespit edilmiştir: • Yüksek tansiyon Uyku Apnesinin en etkili tedavisi, burun veya ağız burun maskeleri ile havayolundaki basıncın artırılarak tıkanmayı engelleyen CPAP ve BiPAP cihazlarıdır. Bu cihazların, hastanın konforuna ve tedavi takip özelliklerine göre değişen modelleri bulunmaktadır.
Uyku Apnesi tedavisi için yapılan ameliyatlar, ağız içi aygıtları ve uyku pozisyonu sabitleyicileri, PAP cihazı tedavisi kadar etkili sonuçları olmasa bile, özelikle cihaz kullanımına uyum sağlayamayan hastalar için, alternatif metotlardır. |
Yorum gönder